Invloed van de menselijke voetafdruk     Leefgebied jaguar beïnvloedt ook uw leven!
     

De afgelopen 50 jaar hebben we meer schade aan onze planeet toegebracht dan in het totale 200.000- jarige bestaan van de mens. Vooral ontbossing vernietigt natuurlijk leefgebied op alarmerende wijze. Een voorbeeld hiervan is de drastische afname van jaguarleefgebied en- bevolking.

Leefgebied van de jaguar
In de vijftiger jaren bestreek het leefgebied van de jaguar 21 miljoen km2. In 2010 is het leefgebied van de jaguar verkleind naar 7 miljoen km2.
 
Er is nog maar 35% over!
 Zelf in de jaren ’70 strekte het leefgebied van de jaguar zich helemaal uit van Californië (USA) tot aan Argentinië. In slechts 30 jaar tijd is dus 60% van het regenwoud en het dierenrijk uitgewist!


Wist u dat er ieder jaar een gedeelte van het Amazone regenwoud ter grootte van 500 maal de omvang van Manhattan Island vernietigd wordt?

Jaguar populatie
Van de naar schatting 350.000 jaguars in de jaren ’50, zijn er slechts 10.000 over. Ongeveer 600 hiervan zijn zwarte jaguars.

Er is nog maar 3% van de populatie over!

In de jaren ’60 en ’70 werden per jaar meer dan 15.000 jaguars opgejaagd en gedood. Reden: de mens wilde bosgebied omzetten naar landbouwgrond. Bovendien werden jaguars gedood vanwege hun prachtige vacht.

 

Het ongerepte Amazone regenwoud en de Cerrado savanne in Brazilië omvatten 9 miljoen km2 en zijn essentieel voor het overleven van de mensheid. Deze dichte bossen, grasvlakten en rivieren zijn direct verantwoordelijk voor:

 
20% van de zuurstof op aarde
30% van het zoetwater op aarde
25% van alle medicijnen in het Westen

 

Het Amazone regenwoud wordt gezien als de ‘longen van onze planeet’, omdat het voortdurend kooldioxide omzet in zuurstof. Dit is van essentieel belang voor alle leven op aarde.
Gezonde bossen zijn onmisbaar voor een gezonde planeet. Bossen reguleren de watercyclus en beschermen de bodem. Door grote hoeveelheden kooldioxide te absorberen en op te vangen en dit als zuurstof terug te geven aan de atmosfeer, dragen bossen bij aan de klimaatbalans. Bossen bieden een leefgebied voor flora en fauna en brengen medicinale producten voort die wij gebruiken.